Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder

Här i Sverige och andra skandinaviska länder är det inte ovanligt att se en rad barnvagnar fyllda med sovande bebisar parkerade utanför ett kafé, även under vintertid. Det kan vara kallt, tänker man, men tiden utomhus är så värdefull för ett barns hälsa att det finns fördelar trots – och kanske till och med på grund av – förhållandena.

Vi vet alla intuitivt att utanför lektid för barn är bra för dem, och forskning stöder det. Men att ge våra barn den fritiden ute i naturen kan kännas svårare än för våra föräldrar och morföräldrar.

Här är några enkla och roliga sätt att vara ute, även när det är kallt eller regnigt:

Förbered dig på vädret

Innan du ger dig ut, prata om vädret och hur du klär dig för det: ”idag är kallt så vi behöver en kappa och handskar” eller ”idag är soligt så vi bör bära hattar för att skydda våra ansikten.”

Måla med vatten 

Under andra förhållanden än snö eller regn kan ditt barn måla trottoaren med ett badkar med vatten och en pensel.

Rita med krita 

Krita fungerar också i nästan alla väder. Dra en linje på trottoaren och låt ditt barn följa enkla anvisningar som att gå längs den eller stå i slutet/mitten/början av linjen. Du kan också rita flera rader och räkna högt.

Vattna blommorna 

Låt dina småbarn vattna växter utanför. Om du har tillgång till en trädgård kommer de att älska att gräva, plocka, plantera och till och med ogräs!

Gå på en skattjakt

Ta med en behållare och gå på en skattejakt efter löv, stenar, tallkottar, gräs, pinnar och blommor.

Åka pulka

Beroende på storlek och ålder på barnen så kan åka pulka vara bland de roligaste vinter aktiviteterna för barn (och vuxna). Anpassa backen efter barnets ålder och storlek.

Regnpromenad

Att gå på en ”regnpromenad” kan vara spännande om alla är klädda efter vädret. Leta efter pölar, buggar, maskar och rännor som strömmar över med vatten.

Skridskor

Om barnet är tillräckligt gammalt kan skridskoåkning vara en kul och utmanande vinteraktivitet.