Sevärdheter för barn i sverige

Sverige har många olika sevärdheter och aktiviteter som passar både för barn och vuxna. Här är en lista med tips på ställen att besöka i Sverige med barn.

Junibacken: Astrid Lindgrens värld

junibacken ligger på Djurgårdens öar och är en värld som hyllar berättelserna av den älskade svenska författaren Astrid Lindgren – skaparen av bland annat Pippi Långstrump.

Så snart du kommer in i Junibackens värld kan du se att det är något speciellt. Ta en tur med sagotåget och utforska de olika länderna, bland annat Småland, Lönneberga, Katthult och Bullerbyn. Du kan träffa några av dina favoritkaraktärer från Astrid Lindgrens böcker, till exempel Emil, Karlsson på taket och Ronja rövardotter.

Förutom roliga attraktioner som labyrinter och interaktiva utställningar erbjuder Junibacken också levande teaterföreställningar, dockteaterföreställningar och vetenskapliga experiment som gör lärandet roligt! Oavsett om ditt barn älskar böcker eller tåg eller bara att ha roligt med sin familj har Junibacken något för dem att njuta av.

Gröna Lund: Sveriges äldsta nöjespark

Ta med familjen till Gröna Lund och se hur barnen lyser upp när de utforskar alla roliga aktiviteter som erbjuds! Gröna Lund byggdes 1883 och är Sveriges äldsta nöjespark med över 30 olika åkattraktioner. Från klassiska karuseller till moderna varianter av traditionella karuseller finns det något för alla i alla åldrar.

Parken har också massor av roliga spel och attraktioner som garanterat kommer att hålla barnen underhållna.

Friluftsmuseet Skansen: Möt gårdens djur och upplev svensk historia

Här kan barnen få komma nära och vara personliga med djur samtidigt som de får lära sig om svensk historia och kultur. Museet ligger på Djurgårdsön i Stockholm och är hemvist för 70 olika djurarter, bland annat varg, lodjur och björn.

Det fina med Friluftsmuseet Skansen är att det gör att din familj kan ta en minisemester på ett och samma ställe! Från att lära sig om Sveriges historia i olika utställningar till att träffa gårdens djur på nära håll – detta museum har något för alla.

Kolmårdens djurpark: Safari Äventyr

Om familjen är ute efter ett riktigt äventyr, varför inte ta med dem till Kolmårdens djurpark? Den här djurparken ligger i Östergötland och är hemvist för över 1 000 djur av mer än 300 arter. Det är något alldeles extra att bevittna majestätet hos tigrar, björnar och lejon i deras naturliga miljö.

Det är också ett utmärkt ställe för barn att lära sig om bevarande av vilda djur, med en interaktiv safaripark och olika aktiviteter som lär barnen om naturen och hur man skyddar miljön. Det finns också äventyrsparker och lekplatser över hela djurparken där de kan springa runt och ha roligt

Stockholms stadshus: Guidade turer för familjer

Stockholms stadshus är definitivt värt ett besök! Utifrån ser stadshuset ut som ett slott, och inuti hittar du en unik blandning av historisk skönhet och modern konst.

Vad är det som gör den här platsen speciell? De guidade turerna som är öppna för familjer med barn i alla åldrar. Det är väldigt roligt för hela familjen att lära sig om Stockholms stadshus historia och ta del av de fantastiska konstverken från svenska konstnärer.

Vasamuseet: Vasa Museum: Gå tillbaka i tiden ombord på ett krigsfartyg från 1600-talet

Om du letar efter något lite ovanligt, kan du besöka Vasamuseet. Det är en av Stockholms mest populära attraktioner och rymmer ett krigsfartyg från 1600-talet. Du kan klättra ombord och utforska fartyget samtidigt som du lär dig allt om dess historia. Det är ett utmärkt sätt att lära barnen om maritim historia och kultur och samtidigt underhålla dem.

Vasamuseet är hemvist för krigsfartyget Vasa, som sjönk 1628 efter att bara ha seglat 1300 meter från sin första sjösättning. Det upptäcktes 1956 och har sedan dess bevarats för att framtida generationer

Andra sevärdheter 

​​Utforska skogarna i Dalarna – Dalarna är känt för sin vackra natur och det finns många stigar och vandringsleder att utforska tillsammans med barnen. Här kan ni leta efter bär och svamp, fiska och bada i sjöarna.

Bada på Långviksskär

Långviksskär i Roslagen är en liten ö med kristallklart vatten och vita sandstränder. Här kan barnen bada, snorkla och leta efter krabbor och sjöstjärnor.

Åk på cykelsemester på Gotland

Gotland är ett perfekt resmål för en cykelsemester med barnen. Ön har många vackra cykelvägar och stora delar av ön är platt vilket gör det lätt att cykla med barn.

Upptäck vildmarken i Lappland

Lappland är en plats för äventyr där barnen kan uppleva vildmarken på nära håll. Här kan man paddla, fiska och vandra tillsammans och ta del av den fantastiska naturen.