När börjar barn prata?

Som förälder är det naturligt att vara nyfiken på när ditt barn kommer att börja prata. Alla barn utvecklas på olika sätt, så det finns ingen bestämd tidsplan för när ditt barn kommer att nå vissa milstolpar. Det finns dock några allmänna riktlinjer att följa när du ser hur ditt barns språkutveckling utvecklas.

barn prata

I det här inlägget tar vi en titt på några av de viktigaste stadierna i språkutvecklingen och när barn vanligtvis når dem. Vi kommer också att utforska några av orsakerna till att barn kanske inte pratar ännu och ge några råd om hur du kan hjälpa dem på traven.

Det finns ingen exakt tidpunkt för när ett barn ska börja prata, men det är vanligtvis mellan 9 och 20 månader. De flesta barn säger sitt första ord mellan 10 och 16 månader, och de säger vanligen 5-6 ord vid 18 månaders ålder.

Några första ord som barn ofta säger är ”mamma”, ”pappa”, ”gumma” och ”juice”.

Hur många ord bör en ettåring kunna säga?

Det finns ingen exakt siffra på hur många ord en ettåring bör kunna säga, men genomsnittet ligger mellan 10 och 20. Detta innebär dock inte att om ditt barn säger färre än tio ord, är det något  fel. Alla barn utvecklas i olika takt. Några kan börja prata tidigare, medan andra tar lite längre tid på sig.

Hur många ord bör en tvååring kunna säga?

En tvååring bör kunna säga ca 200 ord. Detta är dock inte ett fastställt antal, utan bara en genomsnittlig siffra. Alla barn lär sig förstå och använda ord på olika sätt och i olika takt. Det finns inget fel eller oroligt med att ditt barn inte pratar lika mycket som andra barn i samma ålder.

Varför pratar min tvååring inte ännu?

Det finns flera olika anledningar till varför ditt barn inte pratar ännu. Det kan vara för att de inte har fått tillräckligt med språkstimulering, att de har ett språkligt handikapp eller att de bara är lite senare i utvecklingen.

Det finns också vissa barn som aldrig kommer att prata, oavsett hur mycket språkstimulering de får. Detta kallas för att vara pratstött. Det är dock viktigt att komma ihåg att alla barn utvecklas på olika sätt och att det inte finns något rätt eller fel.

Om du är orolig för att ditt barn inte pratar, kan det vara en bra idé att ta kontakt med en logoped. De kan göra en bedömning av ditt barns språkliga utveckling och hjälpa till med råd och tips.

När börjar barn säga ”mamma” och ”pappa”?

Det finns inget rätt svar på detta – alla barn är olika. Vissa barn börjar säga ”mamma” och ”pappa” vid 6-9 månader, medan andra inte börjar säga det förrän de är ett år eller äldre. Det är helt normalt!

Sammanfattning

Du kanske undrar när ditt barn kommer att börja prata. Här är en grov tidslinje för barns språkutveckling. I slutet av det första året kan de flesta barn säga några få ord. När de är två år bör de kunna säga omkring 50 ord. När de är tre år gamla bör de kunna sätta ihop enklare meningar.

Om ditt barn inte uppfyller dessa milstolpar behöver du inte oroa dig. Alla barn utvecklas i sin egen takt. Men om du är orolig, tala med ditt barns läkare. De kan hjälpa dig att ta reda på om det finns något du kan göra för att hjälpa ditt barns språkutveckling.