När tappar barn sina första tänder? Farväl, baby tänder!

Studier har visat att barn tappar sina första tänder i genomsnitt mellan 4-7 års åldern. Det är då den första uppsättningen mjölktänder – även kallade ”primära tänder” eller ”mjölktänder” – börjar lossna och falla ut.

För att förstå varför detta sker är det viktigt att veta lite om anatomin i ett barns mun. Barnets primära tänder är utformade för att hålla fram till ungefär 12 års ålder, då de permanenta tänderna är redo att komma in.

Processen börjar vid fem och sex års ålder när de sexåriga kindtänderna – som är de första permanenta tänderna som kommer in – börjar trycka mot mjölktänderna och lossar dem som förberedelse för deras framväxt.

Åldersintervallet för tandövergång varierar såklart från barn till barn och till och med från tand till tand beroende på en rad olika faktorer som genetik, kost och munhygienvanor. Generellt sett börjar dock de flesta barn förlora sina mjölktänder mellan fem och sju års ålder.

tandvårdsrädsla hos barn

Tandvårdsrädsla hos barn

Om ditt barn är rädd för att tappa sina tänder och tandläkaren finns det några saker du kan göra för att göra det lättare för barnet. Det viktigaste att komma ihåg är att vara tålmodig och förstående, eftersom detta kan bidra till att ditt barn känner sig mer bekväm.

Här är några tips som kan hjälpa till att lindra deras tandvårdsrädsla:

  1. Prata med dem om att gå till tandläkaren och varför det är viktigt. Förklara att tandläkaren inte är där för att skada dem, utan snarare för att hjälpa dem att hålla sina tänder friska och starka.
  2. Förbered dig inför möten genom att läsa på om tandhygien tillsammans med ditt barn så att de känner sig mer bekväma när de pratar med tandläkaren.
  3. Låt ditt barn välja sin egen tandborste och tandkräm så att de kan bli glada över att borsta tänderna varje dag.
  4. Visa själv prov på god tandhygien genom att borsta två gånger om dagen och använda tandtråd regelbundet så att de vet att det är viktigt och att de kan följa med när de borstar sina egna tänder.
  5. Ha ett belöningssystem på plats, som ett klistermärkeskort eller små priser efter varje besök hos tandläkaren eller ett väl utfört arbete när det gäller att borsta tänderna varje dag.

Tips för att få en frisk mun och vita tänder

Att ta hand om ditt barn medan det förlorar sina tänder är en viktig del av processen. Här är några tips för att hålla deras vita och friska:

Korrekt tandborstning och tandtråd

Om du ser till att ditt barn borstar och använder tandtråd två gånger om dagen kan du förebygga håligheter, plackbildning och karies. Du kan börja lära ditt barn att borsta tänderna så snart det kan hålla en tandborste ordentligt, vanligtvis mellan två och tre år.

Balanserad kost

Ditt barn bör äta en balanserad kost som innehåller proteiner, mejeriprodukter, fullkornsprodukter, frukt och grönsaker. Detta bidrar till att främja starka tänder och ben och förbättrar deras allmänna munhälsa. Ätandet av sockerhaltiga livsmedel bör vara begränsat och fungera som tillfälliga godbitar vid speciella tillfällen.

Regelbundna tandläkarbesök

Om du tar ditt barn till tandläkaren var sjätte månad kan du försäkra dig om ett liv med friska leenden – oavsett om det är mjölktänder eller inte! Här hittar du fler tips för barns tandvård som förälder

Utforska fler artiklar om barns utveckling