Sysslor för barn i hemmet

Ditt barn går nu in i det som brukar kallas den ”känsliga perioden” att vilja hjälpa vid ungefär 20-24 månaders ålder.. Du kanske ser dem lägga passion och glädje i hushållsarbetet som att slänga skräp, torka ut spill och hjälpa till med tvätten.

Att ge ditt barn möjligheter att hjälpa till i huset får dem att känna sig oberoende och värdefulla. De har en medfödd drivkraft att bidra och finner mycket förtroende och glädje i att ha sin egen roll och sitt ansvar.

Sysslor Barn

Forskning visar att barn som tidigt utsätts för hushållsarbete utan belöningar är mer benägna att vara hjälpsamma och involverade senare i livet. Många experter inom barnutveckling säger genomgående att glada barn är de som får ansvar runt huset som de inte får något pris eller pengar för. Prata med ditt barn om att vara en viktig del av ditt hushåll.

Försök att släppa taget om att barnens arbete ska vara produktivt och tänk på det som en investering i att göra en vana att hjälpa.

Lista med bra första sysslor i hemmet

Här är några bra sätt du kan låta ditt barn att hjälpa till i ert hem.

Uppmuntra dem att:

·        Hjälpa till med syskon

·        Ta med posten

·        Vattna plantor

·        Förbereda mellanmål (genom att skala ägg eller skära mjuka livsmedel som bananer eller avokado)

·        Lägg bordsmattor på bordet

·        Sortera bestick från diskmaskinen till bestickbrickan

·        Mata husdjur

·        Öppna och stäng dörrar

·        Rensa/torka upp spill

·        Kasta skräp

·        Ta små påsar med skräp till ytterkorgarna·       

Enligt Maria Montessori börjar den känsliga perioden för ordning i allmänhet vid cirka 1 år och varar till 4 år. Under denna tid kommer ditt barn sannolikt att vara benäget för aktiviteter som att ordna block, göra högar med sand och lägga föremål i behållare. Ordning avser också gränser; småbarn längtar efter rutiner och struktur när de börjar förstå världen och vilken roll de spelar i den.

Även om det kan låta förvånande kan barn så unga som 18 månader – kanske ännu yngre, beroende på barnet – börja ta på sig vanliga hushållssysslor. De typer av hushållsuppgifter ditt barn kan utföra framgångsrikt i detta skede är enkla och okomplicerade, som att torka ut spill eller duka, och det kommer att kräva modellering och tålamod av dig som förälder.

Det kan ta ett tag innan ditt barn konsekvent kan bidra till hushållsarbetet, men att lära dem nu kan hjälpa till att ställa förväntningarna på att alla i familjen gör sitt.

Här är några hushållssysslor som passar just ditt barn:

Duka bordet

Så snart ditt barn kan gå och nå middagsbordet, kan de börja prova några grundläggande duknings uppgifter. Exempelvis kan de börja med att ansvara för servetterna. Se till att de har enkel åtkomst till servetterna och överväg att behålla exakt så många som du behöver för en måltid i behållaren eller lådan.

När du gör dig redo för middag, berätta för ditt barn ”okej, nu är det dags att duka! Kan du fixa servetter till familjen? ” Till en början kan de bara lägga servetterna i en hög på bordet. Senare kan du visa dem var du ska placera servetterna på en underlägg med en guide, och när de växer kan de börja räkna för att se till att alla räcker.

Rengöring

Småbarn älskar att torka upp (små) spill. Vid omkring 18 månader kan ditt barn redan börja hälla sina egna drycker, med detta kommer det att finnas många missade koppar, det ingår tyvärr. Ge ditt barn en liten tvättlapp och visa dem hur man långsamt torkar av vätskan. De kan också vara ansvariga för att torka upp små spill på andra ställen, inklusive handfatet och runt badkaret eller duschen.

Småbarn älskar också att sopa, och om du ger dem en liten hand kvast och sopkärl kan de följa med när det är dags att städa. Förvänta dig inte ett noggrant jobb, men du kan visa dem grunderna: gör en liten hög, ta upp den och släng den i papperskorgen. 

Energisparande

Att slå på och stänga av en strömbrytare lockar barn. Överväg att ge dem tillgång till en strömbrytare i badrummet om de är under potträning. En liten pall kan hjälpa dem att nå, och ett kort mantra kan hjälpa dem att komma ihåg: ”Jag tänder lampan när jag kommer in, och jag stänger av den när jag lämnar.”

Att lägga ifrån sig saker

Att bära och transportera är redan favorit för småbarn. Efter 24 månader har många småbarn motorisk samordning (liksom intresset) för att placera föremål där de hör hemma. För att få ditt barn att lyckas, behåll en särskild plats för dem att lämna tillbaka vissa saker – en korg för block, en annan för gosedjur och en hylla för böcker. Om du kan, behåll varje behållare för bara en typ av föremål och gör den tillräckligt stor så att den inte överflödar när ditt barn har fyllt den.

Hjälpa till med tvätt

Tvätt är en idealisk tid för att få hjälp av ditt barn, oavsett om du vill öppna och stänga dörrar eller hälla flytande tvättmedel på rätt plats. Ditt barn kan till och med lära sig enkel vikning, från cirka 2½, med tvättdukar, servetter och andra små rutor och rektanglar.