Tips för nattningsrutiner vid läggdags för 4-åringar

En bra rutin bör innehålla lugnande aktiviteter som hjälper till att förbereda din lilla person både mentalt och fysiskt för en god natts sömn.

Ett sätt att börja är att skapa en avvecklingsperiod som varar cirka 30 minuter före den egentliga läggdagstiden. 

Under denna tid bör barnet uppmuntras att göra lugnande aktiviteter som att umgås med familjen, läsa sagor, lyssna på lugn musik eller ägna sig åt andra lugnande aktiviteter. 

Målet är att hjälpa barnet att komma in i ett mer avslappnat tillstånd, att hjälpa det att koppla bort sina dagliga aktiviteter och ge sinne och kropp tid att varva ner.

Det är också viktigt att ditt barn somnar vid samma tid varje kväll. Genom att skapa denna rutin signalerar barnets hjärna att det är dags att gå till sängs, vilket bidrar till att ditt barn får tillräckligt med sömn varje natt. 

Nattningsrutiner 4 åringar

Varför är en regelbunden läggdagstid är viktig?

Att få din 4-åring att vänja sig vid en regelbunden läggdagstid är viktigt för att både du och ditt barn ska få en god natts sömn. 

Varför? Att ha ett konsekvent sömnschema hjälper ditt barns kropp att anpassa sig till att somna och gå upp vid samma tid varje dag. 

Ju mer konsekventa rutinerna är, desto bättre kan de varva ner och få en god kvalitetssömn.

Dessutom hjälper regelbundna läggtider barnen att lära sig att somna på egen hand. Genom att fastställa en bestämd läggdagstid får de möjlighet att öva på att utveckla denna förmåga i stället för att försöka somna när de redan är för trötta

En lugnande rutin för sänggående

Dessa enkla steg kan hjälpa din 4-åring att slappna av och göra sig redo för en så bra sömn som möjligt:

  1. Ta ett varmt bad eller en varm dusch
  2. Ta på dig en bekväm pyjamas
  3. Borsta tänderna
  4. Läs en bok tillsammans eller lyssna på sömn sagor
  5. Lyssna på lugnande musik (som dessa vaggvisor)
  6. Ge kramar och kyssar god natt

Fysisk aktivitet och mat med socker

Uppmuntra ditt barn att få mycket fysisk aktivitet under dagen. Motion hjälper dem att sova bättre på natten genom att de känner sig lugnare och mer avslappnade inför läggdagsrutinen.

Undvik sockerhaltiga mellanmål och drycker före sänggåendet. Att äta socker kan göra det svårare för ditt barn att somna eftersom blodsockret kan stiga och sedan sjunka när barnet försöker slappna av och göra sig redo för sömn. Prova istället ett nyttigare mellanmål som en banan eller några kex med jordnötssmör.

En mysig sovrumsmiljö: Att skapa ett utrymme som främjar sömn

Att ha en mysig sovrumsmiljö är ett bra sätt att hjälpa din 4-åring att somna. Du behöver inga dyra prylar för att åstadkomma detta – det räcker med några enkla ändringar. Här är några tips för att skapa den perfekta sovrumsatmosfären för din lilla:

Belysning

Om möjligt, dämpa ljuset när det är dags att lägga sig. Detta signalerar till ditt barns kropp att det är dags att göra sig redo för sömn. Du kan också använda mörkläggningsgardiner, eller ljusblockerande persienner, för att blockera allt utomhusljus som kan komma in genom fönstren.

Temperatur

Ett svalt och behagligt rum är den idealiska temperaturen för sömn.

Ljudnivå

Ett tyst utrymme bidrar till att främja en vilsam sömn. Om ditt grannskap är bullrigt kanske du vill investera i maskiner för vitt brus eller ljudmaskiner som skapar avslappnande ljud som havsvågor, regndroppar och till och med syrsor som kvittrar – dessa är till stor hjälp för att maskera höga ljud utifrån.

Bekvämligheter

Uppmuntra din 4-åring att ta med sig gosedjur, mjuka filtar och till och med sin favoritleksak in i sovrummet. På så sätt har de alltid något att gosa med i sitt eget speciella rum.