Museum för barn i Stockholm: Inspirera små sinnen

Museum för barn är både roligt och berikande för deras nyfikna sinnen. Dessa kreativa platser är utformade för att väcka fantasin genom interaktiva utställningar och praktiskt lärande.

Från vetenskap till kultur och historia – det finns museer för alla intressen. Så samla ihop barnen, packa en lunch och gör dig redo för ett äventyr.

Museum för barn

Junibacken: Astrid Lindgrens värld

Junibacken är en magisk plats för små bokslukare och äventyrslystna. Detta barnmuseum i Stockholm är tillägnat Astrid Lindgrens älskade karaktärer, som Pippi Långstrump.

Så fort du kommer in ser du Villa Villekulla, Pippis mysiga hem. Gå in och du hittar Pippis sovrum, kök och vardagsrum precis som Astrid Lindgren beskrev dem. Barnen kan leka låtsaslekar och spela upp scener från böckerna.

På nedervåningen ligger Emils gård. Emil var ett annat busigt barn som Astrid Lindgren skapade. På gården kan barnen stalla hästar, mjölka kor och mata djuren. De hittar också Emils skolhus och familjens hem.

Inget besök på Junibacken är komplett utan en tur med Sagotåget. Tåget tuffar fram genom scener från Astrid Lindgrens böcker, inklusive skogen där Ronja Rövardotter bodde. Mina barn fnissade av förtjusning när tåget passerade genom varje magisk miljö.

Med lekplatser, pyssel, teaterföreställningar och ett välsorterat café och presentbutik kan du enkelt tillbringa en halv dag med att utforska Junibacken.

Det är en perfekt introduktion för barn till de förtrollande världar som Astrid Lindgren skapade. Vår familj har besökt Junibacken många gånger och det är fortfarande ett av våra barnvänliga favoritställen i Stockholm.

Tekniska Museet: Inspirera barn till vetenskap och teknik

Tekniska Museet i Stockholm är ett paradis för nyfikna barn. Detta enorma vetenskaps- och teknikmuseum har över 200 interaktiva utställningar som sätter fart på barnens fantasi.

En av höjdpunkterna är Experimentverkstaden. Här kan barnen utföra sina egna vetenskapliga experiment under ledning av museets personal. De får lära sig om fysik, kemi och mekanik genom praktiska aktiviteter som att bygga kretsar, blanda kemikalier och bygga berg- och dalbanor.

Teknorama-området är perfekt för barn som älskar att upptäcka hur saker fungerar. De kan manövrera gigantiska interaktiva modeller av tåg, kranar och andra maskiner.

För rymd- och fordonsentusiaster har museet rymdfarkoster, satelliter, bilar, båtar och flygplan på utställning. Barnen kan klättra in i cockpits, använda flygsimulatorer och till och med bygga och skjuta upp sina egna raketer.

Tekniska Museet anordnar ofta specialutställningar, workshops och demonstrationer om ämnen som robotteknik, virtuell verklighet och 3D-utskrift. Det finns också regelbundna vetenskapsshower som diskuterar allt från optiska illusioner till den senaste tekniken för förnybar energi.

Skansen friluftsmuseum: Historia och djurliv blir levande

Friluftsmuseet Skansen i Stockholm är som att kliva in i en levande historiebok. Det grundades 1891 och var då det första friluftsmuseet i världen. Skansen har över 150 traditionella hus och gårdar från olika delar av Sverige, befolkade med personal i tidstypiska kläder som demonstrerar folkliga hantverk som glasblåsning, keramiktillverkning och vävning.

Barnen kommer att älska att utforska de charmiga kullerstensgatorna och kika in i de historiska husen. De kan upptäcka hur livet var för människor i Sverige från 1700- till 1900-talet. Låt dem leta efter vardagsföremål från förr som smörkärnor, järnspisar och träleksaker.

Förutom de historiska byggnaderna är Skansen också hem för inhemska nordiska djur som brunbjörnar, vargar, lodjur och renar.

En resa till Skansen är ett roligt och praktiskt sätt för barn att lära sig om historia, kultur, natur och biologi.

Vasamuseet: Ett episkt skeppsmuseum från 1600-talet

Vasamuseet är ett måste för både barn och vuxna. Museet i Stockholm är hem för världens enda intakta 1600-talsskepp, Vasa. Detta massiva krigsfartyg sjönk på sin jungfruresa 1628 men bärgades 1961 från hamnen, bevarades och fungerar nu som museets mittpunkt.

Med en längd på över 200 meter och en höjd på 52 meter är detta omsorgsfullt dekorerade skepp en imponerande syn.

När du går runt på museets olika nivåer finns det många möjligheter för små barn att ta del av interaktiva utställningar om livet ombord på skeppet.

De kan prova tidstypiska kläder, lära sig hur man knyter sjömansknutar, läsa om besättningens kost eller pumpa länsen för att hålla fartyget torrt.

För barn som är fascinerade av den tid då pirater och sjökrigföring härjade, ger Vasamuseet liv åt denna historiska period. Med sina utsmyckade sniderier och hotfulla bronskanoner ser Vasa ut att ha seglat rakt ut ur en sagobok.

Museet visar också reliker av föremål som bärgats från skeppet, som kläder, verktyg, vapen och personliga föremål från besättningen. Dessa artefakter ger en inblick i livet för de människor som byggde och seglade detta magnifika skepp.

Vasamuseet har aktiviteter och evenemang som riktar sig till barn och familjer. På helger och lov finns det hantverksaktiviteter, berättelser och återskapande av livet på 1600-talet. Museet har också resurser för lärare och utbildningsprogram för skolgrupper.

ABBA-museet: Kul för alla åldrar

ABBA-museet är inget vanligt museum. Med färgglada retrokulisser, virtual reality-upplevelser och möjligheter att sjunga och dansa till ABBA:s tidlösa hits är det rena nöjet för hela familjen.

De små kommer att älska att klä ut sig i flamboyanta kostymer och rekvisita från ABBA:s musikvideor och liveshower.

Blivande musiker kan testa sin egen sång i ett ljudbås och se om de har vad som krävs för att bli den femte medlemmen i bandet!

Museet har också ett område där barnen kan spela pedagogiska musikspel och handgripliga instrument.

Inget besök är komplett utan att dansa till hits som ”Dancing Queen”, ”Mamma Mia” och ”Waterloo”.

Oavsett om du växte upp med ABBA:s musik eller upptäcker den för första gången är ABBA-museet en lekfull, interaktiv plats som både utbildar och underhåller besökare i alla åldrar.

Andra roliga aktiviteter för barn