Hur man motiverar barn att läsa: 10 tips för föräldrar

Att få barn att läsa kan vara en utmaning för föräldrarna. Du vill att de ska utveckla en kärlek till läsning tidigt, men det är inte alltid lätt att intressera dem för böcker. Här är 10 tips som hjälper dig att motivera dina barn att läsa.

Det finns några saker du som förälder kan göra för att uppmuntra dina barn att ta upp en bok.

motiverar barn att läsa

Prata böcker med dina barn

En av de bästa sätten att få ditt barn att växa upp med en kärlek till böcker är att helt enkelt prata om böcker med dem. Du behöver inte göra detta på ett tvingande sätt, men det är bra att använda böcker som en regelbunden del av ditt samtal om vardagliga händelser.

Ditt barn kommer snart att inse att du älskar böcker och då kommer de också att börja se dem som en intressant och nyttig aktivitet. Det är också bra om du kan hitta gemensamma intressen när det gäller böcker, så du kan rekommendera nya titlar till varandra och prata om dem tillsammans.

Läsa böcker tillsammans som familj

En av de bästa sätten att få barn att läsa är genom att läsa böcker tillsammans som familj. Detta gör det till en aktivitet som hela familjen kan dela i och njuta av tillsammans. Man kan även installera en bokhylla med barnens favoritböcker i vardagsrummet eller sovrummet, så att de alltid har en bok nära till hands.

Förutom att vara ett bra sätt att motivera ladan till läsning, är detta också ett bra sätt att uppmuntra ett intresse för olika ämnen. Genom att läsa böcker tillsammans som familj, kommer barnen snabbt att inse hur fascinerande och underhållande det faktiskt kan vara att läsa.

Uppmuntra ditt barn att välja egna böcker

Uppmuntra ditt barn att välja sina egna böcker. När de kan välja vad de vill läsa är det troligare att de tycker om det och att de faktiskt får ut något av det.

Du kan göra detta genom att ta med dem till biblioteket eller bokhandeln, eller till och med bara surfa på nätet tillsammans. Hjälp dem att hitta något som ser intressant ut och låt dem sedan fatta det slutliga beslutet.

Avsätt tid för läsning varje dag

Det är viktigt att ta sig tid att läsa varje dag. Även om det bara är 10-15 minuter kan den tiden göra stor skillnad. Att ha en regelbunden lästid hjälper barnen att se läsning som en viktig del av sin dag och inte bara något som de måste göra när de har tråkigt.

Skapa en mysig läshörna för ditt barn

En mysig läshörna är en bra idé för att få barnen att uppskatta läsning. Att ha en egen läshörna gör det mer lockande för barn att plocka fram en bok och slå sig ner för att läsa. Det är också en bra idé att ge barnet ett eget bokmärke som han eller hon kan använda när det är dags att ta en paus från läsningen.

Ta med ditt barn till biblioteket eller bokhandeln ofta.

Gör läsning till en regelbunden aktivitet i ditt hushåll genom att ta med ditt barn till biblioteket eller bokhandeln ofta. Detta kommer att bidra till att skapa en kärlek till läsning hos ditt barn och ge det en vana att läsa regelbundet. Det lokala biblioteket brukar ha en barnavdelning med böcker som är lämpliga för ditt barns ålder och läsnivå. Bibliotekarien kan också hjälpa dig att hitta bra böcker som ditt barn kan läsa. Att gå till bokhandeln med ditt barn och låta dem välja en bok som de är intresserade av är också ett bra sätt att motivera dem att läsa.

Ge ditt barn gåvor som främjar läsning

Det är mycket enklare för barn att läsa, om de har riktiga böcker. Hitta böcker som du vet att ditt barn kommer att älska. Det finns massor av bra alternativ för olika åldrar – allt från prenumerationer på tidskrifter och böcker till online-läsprogram och interaktiva berättelser.

Det viktigaste är att barnet har tillgång till riktiga böcker, så att de kan läsa dem när de vill och får den hjälp och inspiration som behövs för att motivera dem till läsning.

Hjälp ditt barn att hitta böcker som det kommer att tycka om

Det är inte alltid lätt för föräldrar att veta vad deras barn kommer gilla, men det finns ett par saker du kan titta på när du försöker hitta böcker som passar just ditt barn. Först och främst, titta på vad ditt barn är intresserad av. Har de några speciella hobbyer eller intressen? Det är en bra startpunkt.

Om ditt barn älskar djur, kanske du vill kolla in en bok om djur. Eller, om ditt barn är mer teknikintresserad, finns det massor av bra böcker om science fiction och fantasy. Det finns också barnböcker som handlar om mer allvarliga ämnen som historia och politik. Det viktigaste är att välja något som du tror att ditt barn kommer att uppskatta och ha roligt med.

Avslutningsvis 

Förhoppningsvis har dessa tips gett dig några idéer om hur du kan motivera ditt barn att läsa. Det är viktigt att komma ihåg att alla barn är olika och att det inte finns något rätt eller fel sätt att göra det på. Prova olika saker och se vad som fungerar bäst för ditt barn. Lycka till!

Du kan inte tvinga ditt barn att läsa, men du kan göra läsningen rolig, spännande och inbjudande. Här är tio tips för att få ditt barn intresserad av att läsa:

1. Läs för ditt barn varje dag.

2. Gör en mysig läshörna i ditt hus.

3. Ta med ditt barn till biblioteket eller bokhandeln ofta.

4. Skaffa en egen bokhylla åt ditt barn.

5. Uppmuntra dem att läsa serier eller tidskrifter.

6. Låt dem se dig läsa.

7. Få dem att delta i bokklubbar eller läsgrupper.

8. Uppmuntra dem att skriva egna berättelser.

9. Hjälp dem att hitta böcker som de är intresserade av.

10. Belöna dem för att de läser regelbundet.