Hur får man barn att sova i egen säng?

Har du svårt att få ditt barn att sova i sin egen säng? Du är inte ensam. Många föräldrar har samma problem. Den goda nyheten är att det finns några saker du kan göra för att göra processen lite lättare.

I det här inlägget delar vi med oss av några tips för att få ditt barn att sova i sin egen säng. Vi kommer också dela några resurser som kan hjälpa till att göra processen lite enklare. Glöm inte att alla är olika, så det som fungerar för ett barn kanske inte fungerar för ett annat. Det viktigaste är att ha tålamod och fortsätta försöka tills ni hittar det som fungerar bäst för er familj.

Varför bör du börja lära ditt barn att sova i sin egen säng

Du bör börja träna ditt barn på att sova i sin egen säng tidigt, eftersom det kommer att göra det lättare senare.

Det finns några skäl till detta. För det första kommer det att hjälpa dem att utveckla en känsla av självständighet. De kommer att lära sig att de kan ta hand om sig själva, och det är en värdefull färdighet att ha. För det andra hjälper det dem att vänja sig vid att sova själva. Detta är viktigt eftersom det kommer att göra övergången till att sova i sin egen säng senare mycket lättare.

Och slutligen hjälper det dig att få en god natts sömn. När ditt barn väl sover i sin egen säng behöver du inte oroa dig för att de ska vakna mitt i natten och väcka dig. Du kommer att kunna få den vila du behöver och vakna upp och känna dig utvilad och redo att ta dig an dagen.

När är den bästa tiden att börja lära ditt barn att sova i sin egen säng?

Det är aldrig för tidigt att börja träna ditt barn att sova i sin egen säng. Ju tidigare du börjar, desto lättare blir det faktiskt.

Det finns många olika tekniker som du kan prova, men vad som fungerar bäst beror på ditt barns personlighet och hur anpassningsbart det är. Vissa barn tar lätt på förändringar och tar snabbt till sig nya vanor. Andra kan vara lite mer motståndskraftiga och behöver lite mer uppmuntran.

Det viktigaste är att vara konsekvent. Om du börjar träna ditt barn en vecka och sedan slutar nästa vecka kommer det bara att bli förvirrat. Försök att hålla dig till en rutin och ha tålamod – det kan ta några veckor, men så småningom kommer de att få grepp om det.

Tips för att få ditt barn att sova i sin egen säng

Du vill att ditt barn ska sova i sin egen säng, men det har varit en utmaning. Vi förstår det. Här är några tips för att göra det hela lite lättare.

Det första steget är att börja långsamt. Att övergå från att sova i din säng till att sova i sin egen kan vara svårt, så förvänta dig inte att de ska göra det över en natt. Börja med att lägga dem i sin egen säng ett par kvällar i veckan och arbeta dig sedan upp till varje kväll.

Se till att deras säng är bekväm och välkomnande. Lägg några mjuka leksaker eller filtar där för att få dem att känna sig hemma. Och glöm inte den viktigaste delen: se till att ni håller er till er läggdagsrutin! Följ samma steg varje kväll så att ditt barn vet vad som kommer härnäst.

Till sist: Var konsekvent. Om du börjar lägga ditt barn tillbaka i din säng efter några nätter då det har provat sin egen säng, kommer det att bli förvirrat och det blir ännu svårare att få det att sova i sin egen säng igen. Håll ut och ha tålamod – det kommer att löna sig i slutändan!

Vad händer om mitt barn inte vill sova i sin egen säng?

Oroa dig inte, du är inte ensam. Många föräldrar kämpar med den här frågan. Och även om det inte finns något universellt svar finns här några tips som kan hjälpa dig:

1. Var konsekvent. Om du alltid låter ditt barn sova i din säng kommer det att förvänta sig samma privilegium varje kväll. Men om du börjar fastställa regler och håller dig till dem kommer de så småningom att lära sig att det är dags att sova i sin egen säng.

2. Prova ett belöningssystem. Om ditt barn gör bra ifrån sig och sover i sin egen säng hela veckan, belöna det med en särskild godbit eller aktivitet på helgen.

3. Gör det bekvämt och inbjudande. Du vill att ditt barn ska känna att deras egen säng är en plats där de kan slappna av och känna sig trygga. Se därför till att rummet är svagt upplyst, att sängen är bekväm och att det inte finns några läskiga monster som gömmer sig under sängen.

4. Ha tålamod. Det kan ta lite tid för ditt barn att vänja sig vid att sova i sin egen säng, men ge inte upp! Med lite tålamod och uthållighet kommer ni att nå dit.

Hur man hanterar vredesutbrott vid sänggåendet

Det kan vara svårt att få ditt barn att sova i sin egen säng, särskilt om det är vant att sova i din säng. Men med lite tålamod och dessa tips kan du göra övergången mycket smidigare.

Försök först och främst att inte bli arg eller frustrerad om de får ett sammanbrott när det är dags att sova. Detta är normalt och det kommer bara att göra saker och ting värre. Försök i stället att hålla dig lugn och positiv, oavsett hur trött du är.

Se sedan till att de har en egen rutin för sänggåendet som de kan följa varje kväll. Det kan till exempel handla om att läsa en bok, ta ett bad eller spela lugnande musik. Och håll dig alltid till samma rutin varje kväll – det hjälper dem att veta vad som kommer härnäst och gör övergången lättare.

Proffsiga tips för att lära ditt barn att sova i sin egen säng

Låt oss vara ärliga – att få ditt barn att sova i sin egen säng kan vara en riktig utmaning. Men det är definitivt värt besväret, för när de väl gör det kommer det att göra ditt liv så mycket enklare. Här är några tips som kan hjälpa dig:

1. Börja långsamt. Om du försöker tvinga ditt barn att sova i sin egen säng över natten kommer de att göra motstånd – och ta illa upp dig för det. Börja istället med att lägga dem i sin säng för en tupplur eller ett par timmar före sänggåendet.

2. Gör övergången gradvis. Gå inte från att sova i din säng till att sova i deras säng över en natt. Flytta i stället över dem gradvis, under loppet av en vecka eller två. På så sätt vänjer de sig vid tanken på att sova i sin egen säng och känner sig inte så hotade av det.

3. Belöna dem för att de sover i sin egen säng. Positiv förstärkning är alltid ett bra sätt att få barn att göra något som de kanske inte vill göra. Så när ditt barn sover i sin egen säng kan du belöna det med något speciellt, till exempel en utflykt till parken eller en extra timmes tv-tid.

4. Var konsekvent. En av de viktigaste sakerna du kan göra är att vara konsekvent i ditt tillvägagångssätt. Om du alltid lägger ditt barn i sin egen säng men sedan låter det sova i din säng ibland, kommer det att bli förvirrat och förmodligen inte vilja sova i sin egen säng alls.

Sammanfattning 

Följ de här tipsen för att hjälpa ditt barn att lära sig sova i sin egen säng. Det kan ta lite tid och tålamod, men så småningom kommer ditt barn att lära sig att sova hela natten utan att behöva förlita sig på dig.

Tips 1: Följ en rutin vid sänggåendet

Gör ditt bästa för att hålla dig till en rutin varje kväll innan du lägger dig. Detta hjälper ditt barn att veta att det är dags att lägga sig och hjälper det att slappna av och göra sig redo för sömn.

Tips 2: Upprätta ett regelverk för sänggåendet

Förutom att ha en regelbunden rutin vid sänggåendet är det också viktigt att fastställa några regler för sänggåendet. Detta hjälper till att se till att ditt barn förstår att det finns specifika saker som de måste göra (och inte göra) innan de går till sängs.

Tips 3: Var konsekvent

Det är viktigt att vara konsekvent med både din rutin och dina regler om du vill att ditt barn ska lära sig att sova i sin egen säng. Om du en kväll låter dem vara uppe sent eller bryter mot en av reglerna kanske de inte förstår varför de inte får göra det nästa kväll.