Mat för kräsna barn

Att laga mat för kräsna barn är ingen lätt uppgift. Att tidigt lära dina barn att uppskatta olika smaker, texturer och upplevelser vid middagsbordet kan vara en utmaning – men det är värt det. Här är några tips som kan hjälpa dig.

Börja med att introducera enkla rätter med naturliga ingredienser; tänk på rostade grönsaker, omelett eller nyplockad frukt – allt tillsammans med en intressant dipp som ger komplexitet åt paletten.

Därefter kan du långsamt gå över till mer komplexa rätter som asiatiska wokrätter eller pastarätter från Medelhavet som erbjuder kontrasterande smakkombinationer som sötsyrliga kombinationer eller syrliga såser – alla utmärkta för att utveckla barns kritiska smaklökar. 

Ett av de bästa sätten att lära barnen om god mat är att låta dem hjälpa dig att laga mat: ge dem enkla uppgifter som att tvätta grönsaker eller slå ägg så att de kan vara stolta över att delta i processen.

Mat för kräsna barn

Näringsrikt och gott: matalternativ för kräsna barn

När det gäller mat till dina kräsna barn vill du se till att det de äter är både näringsrikt och gott. 

Och även om det ibland kan vara svårt att balansera båda kriterierna finns det många alternativ som säkert kommer att glädja unga smaklökar.

Här är några idéer:

  • Erbjud en mängd olika proteiner: Kött som kyckling och kalkon, fisk som lax eller tonfisk och tofu eller tempeh är bra proteinkällor som kan blandas och matchas med hälsosamma kolhydrater som brunt ris eller quinoa.
  • Ge dem mellanmål som de faktiskt tycker om: Nötter, frön, frukt, grönsaker och till och med fettsnål yoghurt är bra snacks mellan måltiderna. Välj något som de faktiskt gillar; om de älskar äpplen men inte gillar päron, lägg till äpplen i deras måltidsplan!
  • Gör måltiderna roliga: Gör maträtten lite extra spännande med dip och dressingar, servera maten i roliga former.

Prova nya rätter

När du har krasna barn hemma, vad gör du då med måltiden? Du vill inte servera dem kycklingnuggets och pommes frites varje dag, men det kan vara svårt att få dem att prova något nytt.

Det är här som äventyrliga måltider kommer in i bilden. Det handlar om att utsätta dina barn för nya smaker, texturer och kulturer genom maten. Men hur kommer man igång?

Börja i liten skala

Förvänta dig inte att dina barn ska hoppa direkt på en ny exotisk maträtt från första dagen. Ta det lugnt och börja med något litet som de kanske redan gillar, till exempel att lägga till nya grönsaker eller kryddor till deras favoriträtt. Du kan gradvis öka mängden grönsaker och kryddor med tiden; på så sätt kommer de inte att känna sig överväldigade av plötsliga förändringar i sin kost.

Hälsosamma mellanmål för kräsna barn

Det är inte alltid lätt att hitta hälsosamma mellanmål för kräsna barn, men det går att göra. Här är några idéer som dina barn kommer att älska:

Frukt

Frukt är ett av de hälsosammaste snacks som finns och det misslyckas aldrig med att glädja barn. Från äpplen och apelsiner till exotiska frukter som kiwi och mango finns det något för alla smaker. Dessutom ger det naturliga sockret i frukt dem en sötma som tillfredsställer deras sötsug utan allt tillsatt socker från bearbetade snacks.

Veggie Snacks

Vegetariska snacks kan vara lite svårare, men det finns många alternativ. Morötter, selleristänger, körsbärstomater och gurkskivor är ett utmärkt sätt att smuggla in lite extra grönsaker i ditt barns kost. För extra smak kan du doppa dem i hummus eller guacamole.

Nötter och frön

Nötter och frön är bra snacks för barn eftersom de ger protein och hälsosamma fetter som deras växande kroppar behöver. Rå mandel, solrosfrön, valnötter och pumpafrön är alla bra alternativ för snacks på språng. Kom dock ihåg att nötter och frön kan utgöra en kvävningsrisk för små barn, så se till att övervaka dem när de äter den här typen av snacks.

Matlagning med kräsna barn: Få dem involverade i köket

Vi vet alla hur svårt det kan vara att få kräsna barn att prova ny mat, men att involvera dem i köket kan vara ett bra sätt att börja göra framsteg.

Inkluderande matlagning

När du involverar dina barn i matlagningsprocessen kan de lära sig ingredienser och tekniker för olika rätter. Om du låter dem hjälpa till att mäta, röra om och blanda ingredienserna ger du dem äganderätt till rätten så att de är mer benägna att åtminstone prova den.

Ha kul med färger och smaker

Ljusa färger, knapriga strukturer, söta dofter – allt detta är saker som fångar ett barns uppmärksamhet. Så varför inte skruva upp smaken? Blanda söta och salta smaker i en och samma rätt – som att lägga honung eller torkad frukt till en saltad rätt – för att få barnen att bli glada över vad du serverar.

Håll det enkelt

Du behöver inte ha fin utrustning eller komplicerade recept för att laga utsökt mat för kräsna barn. Det är viktigt att hålla det enkelt; tänk på klassiska rätter som du kan göra med färska ingredienser från ditt skafferi eller kylskåp. Du kanske till och med blir förvånad över att måltider som du lagar med bara tre eller fyra enkla ingredienser kan vara tillräckligt goda för att även de mest kräsna ätarna ska trivas!