Vikten av att säga nej

Oavsett om du säger till ditt barn att han inte kan gå ut och leka för att det är för kallt, eller om du säger nej när han ber om att få gå hem till en kompis innan han är klar med sina läxor, kan det vara bra att höra ordet ”nej” då och då.

Det finns många sätt att säga nej till ett barn, men alla är inte effektiva. Om du säger nej till ditt barn är det viktigt att visa att du menar det.

Ge ett rakt svar

När du menar nej, gör ditt svar definitivt. Säg ”Nej, det kan du inte göra idag” eller ”Nej, vi ska inte åka dit.” Säg det på ett bestämt, auktoritativt sätt för att visa att du menar allvar.

Förklara

En kort förklaring om varför du säger nej kan göra din vägran till en lärorik upplevelse. Att säga, ”Nej, du kan inte hoppa i poolen utan din flytväst,” utan en förklaring är inte till hjälp. Ditt barn kanske tänker: ”Jag kan inte göra det eftersom min mamma är elak”, utan att inse den potentiella faran.

Försök att säga något i stil med, ”Nej, du kan inte hoppa i poolen utan din flytväst eftersom du inte är en tillräckligt stark simmare för att simma hela vägen till andra änden av poolen utan flytväst ännu.” När ditt barn förstår orsaken bakom ditt svar kan det vara mindre benäget att ta risken när du inte är där för att säga nej.

Vik dig inte

Oavsett hur mycket gnäll, tiggeri eller vädjande ditt barn gör, ge inte upp. Att ändra ditt nej till ett ja kommer bara att förstärka för ditt barn att du inte riktigt menar vad du säger.

Även när du hör saker som ”Men alla andra får göra det!” eller ”Du är så elak. Jag hatar dig!” gå inte tillbaka på ditt ord. Påminn ditt barn: ”Jag älskar dig och det är min regel”, och avbryt samtalet.

Konsekvenser

Ignorera gnäll och undvik att bråka om ditt svar. Vägra att delta i en het diskussion och gå inte in i några maktkamper.

Om ditt barns beteende blir störande, följ upp med en konsekvens. Skrålande, skrik och pågående tjat kan svara bäst på en kort time-out.

Ge en varning när det behövs. Säg, ”Om du inte slutar tigga mig, då måste du gå till time-out.” Logiska konsekvenser är också effektiva sätt att förstärka när man verkligen menar nej.

Medan vissa föräldrar kanske inte gillar att säga nej för att de inte vill vara elaka, kan andra känna sig skyldiga över att deras barn är upprörd. Det är viktigt att lägga märke till hur du känner när du säger nej så att du kan hantera dina känslor på ett hälsosamt och produktivt sätt.

Hantera dina känslor

Påminn dig själv om att det är OK för ditt barn att uppleva obekväma känslor, som sorg och besvikelse. Faktum är att tacka nej till ditt barns önskemål ger honom en möjlighet att öva på att hantera sina känslor på ett socialt lämpligt sätt.

Att säga nej till alla ditt barns önskemål kan vara skadligt. Barn behöver möjlighet att utforska olika platser och prova nya saker. Så det är viktigt att du ger ditt barn tillåtelse att göra saker som är bra för hans utveckling.


Säg ofta ja

När du får dig själv att säga nej mycket, fråga dig själv varför. Är du för trött? Är du orolig för att han ska göra en enda röra? Även om det är OK att säga nej ibland bara för att du inte vill göra något, bli inte alltför restriktiv av vana.