Potträning: 5 tips för att få ditt barn att gå på pottan

Vid ungefär 18 månader till 24 månader är det vanligt att föräldrar försöker sluta med blöja och börjar potträning. För vissa barn kan detta vara väldigt svårt medan andra har det enklare. Vissa barn kan ha lätt för pottan men svårt för toaletten. Det är viktigt att du som förälder är positiv och inte ställer för höga krav. Nedan följer tips för hur du som förälder kan hjälpa ditt barn övervinna sin rädsla för toaletten.

5 tips potträning

1, Gör toalettsitsens hål mindre

De små sätena som sitter på den stora pottan hjälper de små att känna sig mer bekväma. De finns att köpa med roliga mönster på dem, så att du kan hitta en som passar ditt barns personlighet.

2. Pottstolar är mindre skrämmande

Börja med en träningstoalett. De är mindre skrämmande, de är små och de är mindre skrämmande. Detta är helt vettigt! En potta i barnstorlek har vanligtvis ljusa färger och barnteman och är skalade för att passa deras kroppsstorlek perfekt.

3. Uppmuntra distraktioner när du är på toaletten

Ge dina barn en massa böcker, kritor eller till och med en surfplatta när de sitter på toaletten (distraktion är nyckeln här). Tänk på saker han/hon gillar att göra och gör en lekplats i badrummet runt dessa föremål. En tv-bricka eller ett litet bord kan vara praktiskt!

4. Positiva reaktioner även när du inte känner för det!

Bli inte upprörd när ditt barn visar rädsla för pottan, det kan ta tid för dem att vänja sig vid tanken och det är ingen idé att pressa dem för hårt.

Uppmuntra henne och kom ihåg att det kan ta tid, men hon kommer så småningom att övervinna sin rädsla. Det är något nytt och kan vara skrämmande för dem.

5. Läs böcker och titta på tecknade serier 

Skaffa några böcker om hur du använder pottan. Det finns några roliga alternativ som uppmuntrar små i potträning.

Även tecknade serier kan vara väldigt hjälpfult.

Avslutningsvis är det viktigaste för dig som förälder att ha tålamod och vara ett positivt stöd för ditt barn.